شکایت اپل از پریپر
شکایت اپل از پریپر کار را به جایی کشانده که مدیرعامل پریپر به جای عقبنشینی یا تسلیم، تصمیم گرفته با ایجاد پتیشن و جمعآوری امضای الکترونیکی، در مقابل اپل بایستد. پریپر یک استارتاپ ۵ نفره است که در حوزه دستور آشپزی آنلاین فعالیت میکند و کاربران میتوانند رسپیهای خود را در یک اپلیکیشن بهاشتراک بگذارند.
طبق خبری که انتروپرونور منتشر کرده و اینطور که از پستهای مرتبط با این موضوع در شبکههای اجتماعی برمیآید، دلیلی که اپل برای شکایت برشمرده، شباهت لوگوی گلابی با سیب است و اپل مدعی شده که این لوگو ممکن است مصرفکنندگان را به اشتباه بیندازد!

از سوی دیگر، راسل مانسن مدیرعامل پریپر معتقد است که این لوگو هیچ شباهتی به لوگوی اپل ندارد و میوه بودن طرح لوگو نباید به اپل اجازه شکایت بدهد. پتیشن پریپر با همین موضوع بیش از ۳۵۰۰۰ امضای الکترونیکی جمع کرده است.
اپل سالانه با کسبوکارهای کوچک متعددی بابت لوگو مبارزه میکند و دهها هزار دلار برای برندهایی که تصمیم به حفظ لوگو میکنند، جریمه میتراشد. به ادعای مدیرعامل پریپر بسیاری از این کسبوکارهای کوچک مجبور به تغییر لوگو میشوند و یا از ادامه فعالیت باز میمانند؛ چون توان مقابله مالی با چنین هزینههایی را ندارند.
حفاظت از سیب در برابر میوههای دیگر
هویت اپل با محصولات باکیفیت و حرکت در لبه تکنولوژی همخانوادگی پیدا کرده و شاید در وهله اول چنین بلوایی دور از شأن اپل به نظر برسد. اگرچه هیچ مصرفکننده یا کارشناس یا متخصص کسبوکاری از بیرون نمیتواند بر اقدامهایی از این دست مهر تایید یا رد بزند، اما این اقدام تا حدی قابل درک است.
با توجه به اینکه نام و تصویر اپل و لوگوی این برند بهذات یاداوریکننده تکنولوژی و صنعتی که اپل در آن فعالیت میکند نیست، به نظر طبیعی میرسد که این شرکت در طی سالها فعالیتش و جاافتاده با یک میوه، تلاش کند میوههای دیگر بر سر زبانها نیفتند. شاید اگر اپل میتوانست با بلکبری کانادا هم مقابله کند، اکنون برند این شرکت چندملیتی را هم با نام دیگری میشناختیم.
حفاظت از لوگو و اسم گلابی
کاری که پریپر انجام داده نیز قابل درک است. شاید بسیاری از کسبوکارهای کوچک به جای پرداخت جریمه یا پرداخت هزینههای حقوقی برای اثبات محق بودن خود، ترجیح دهند لوگو و حتی کل هویت بصری خود را تغییر دهند؛ که البته همین هم چنانچه با کمپینهای هدفمند روابط عمومی همراه باشد، میتواند به ایجاد میراث و نقاط عطف در تاریخ برندشان کمک کند.
اما در مورد پریپر، موضوع فراتر از هویت بصری است:

به نظر میرسد این برند با تغییر لوگو، نام خود را هم از دست میدهد و این بازی کلامی که با جاگذاری نام گلابی در فعل «آماده کردن» انجام داده نیز تحتالشعاع قرار میگیرد.
نتیجه
فارغ از اینکه در این زورآزمایی، اپل با روشهای حقوقی و فشارهای مالی موفق خواهد شد یا پریپر با روشهای اجتماعی و فشارهای رسانهای، هر برندی موظف است تلاش کند جایگاه خود را حفظ کند. خصوصا در دوران فعلی و بحرانهای ناشی از کرونا، موضوعات فرعی نباید مانع از پرداختن به اصل کسبوکار شود. اما چیزی که مسلم است، بهترین راه حل برای هر برندی منحصر به فرد است.