۱- برای خودتان بدهی ایجاد نکنید
از کسی قرض نگیرید، وام نگیرید، برای خودتان بدهی ایجاد نکنید. در شرایط بحران و بخصوص در شرایط فعلی زیر بار هیچگونه تعهد مالی نروید و اگر از پرداخت مشتری مطمئن نیستید حتی سراغ خرید تجهیزات و امکانات جدید نروید.
۲- هزینه را کنترل کنید
کنترل هزینه داشته باشید و خرید شرکت را محدودتر کنید. در هزینههای شرکت و کسبوکار خود دقت و ریزبینی بیشتری داشته باشید. هزینههایی که تاثیری در بهبود وضعیت و پیشبرد امور ندارند را شناسایی و حذف کنید.
۳- فروش نقدی را اولویت دهید
فروش نقدی داشته باشید و تا حد امکان وعده بلندمدت قبول نکنید. از خرید و فروش چکی خودداری کنید یا حداقل فقط با مشتریان معتمد به این شکل معامله کنید.
۴- مشتریان وفادار را در اولویت بگذارید
سعی کنید ارتباط با مشتریان گذشته و وفادار خود را حفظ کنید و به همان ها فروش داشته باشید. از روشهای Retention Marketing و Inbound Marketing استفاده کنید و ارتباط با مشتریان وفادار و کسانی که حداقل یکبار از شما خرید کردهاند را حفظ کنید و با دادن پیشنهادهای جذاب به خرید ترغیبشان کنید.
۵- از تحلیلهای مالی استفاده کنید
مهندسی مالی در این دوران اهمیت زیادی دارد. تحلیلهای آماری داشته باشید و سناریوهای مختلف پیشبینی کنید و برای بدترین حالت ممکن هم سناریوی معین داشته باشید.
۶- آموزش کارکنان را جدی بگیرید
از این زمان برای آموزش کارکنان استفاده کنید و کار تیمی را تشویق کنید. تلاش کنید در این دوران کارکنان مستعد خود را شناسایی کنید و به آنها آموزشهای حرفهای دهید.
۷- بسترهای ارتباطی خود را تقویت کنید
بهروزرسانی بسترهای مورد استفاده در بیزنس نظیر وبسایت، شبکههای اجتماعی، CRM، در دوران بحران اقتصادی از اهمیت ویژه برخوردار است.
۸- همدلی با کارکنان و بین کارکنان را تشویق کنید
سعی کنید فضای دوستانه و صمیمی در شرکت ایجاد کنید و با همه کارکنان صحبت کنید. از جلسات جمعی و فردی با کارکنان و مدیران خود غافل نشوید. اتاق فکر تشکیل دهید و از ایدههای بکر و خلاقانه حمایت کنید و از خروجی آنها استفاده کنید. کارکنان شاد و با انگیزه اثربخشتر هستند فروش و خلاقیت بیشتری دارند.
۹- برنامه بازاریابی و تبلیغات را با ریزبینی تدوین کنید
تمام برنامههای گذشته را بازنگری کنید و از متدولوژی Agile Marketing استفاده کنید و برنامه های هدفمند و کوتاهمدت را طراحی و اجرا کنید.
۱۰- استانداردهای کارکنان را ارتقا دهید
از کارکنان چندمهارتی کمک بگیرید. در بحران اقتصادی تعلل جایز نیست. باید خود را با استانداردهای جدید هماهنگ کنید و به کارکنان نشان دهید که ایشان هم باید با این استانداردها هماهنگ شوند. کارکنان خلاق و بااستعداد در چنین شرایطی از موقعیت بهتری برخوردارند.
۱۱- در انتخاب شریک و همکار دقت کنید
با هر شرکت و همکار جدیدی وارد معامله نشوید. ممکن است وضع آنها هم چندان مطلوب نباشد. استانداردهای خود را برای ایجاد رابطه همکاری ارتقا بدهید و دقت خود را بالاتر ببرید.
۱۲- در تعدیل نیرو بسیار محتاط باشید
اخراج یا تعدیل کارکنان را بعنوان آخرین راهکار انتخاب کنید! چون ضررهای جبرانناپذیری به شرکت و کارکنان وارد می شود. دیر یا زود این بحران کاهش مییابد و برگرداندن و جایگزین کردن نیروهایی که مدتها بر روی آنها سرمایهگذاری کردهاید بسیار سخت است و ممکن است زیانهای جبرانناپذیری به کسب و کار شما وارد کند.
۱۳- ارتباطات خود را با درک شرایط روز طراحی کنید
ادبیات، خود را بر مبنای تقاضای همین امروز تعیین کنید. مدل برخورد، پروتکلهای اداری، آییننامهها، دستورالعملها، لحن صحبت و خیلی موارد دیگر را با توجه به شرایط جدید برای برخورد با مشتریان، تامینکنندگان، کارکنان، سهامداران و … تدوین کنید و به کار بگیرید.
۱۴- از روشهای سایر کسبوکارها الگوبرداری کنید
راهکارهایی را که سایر کسبوکارها استفاده کردهاند تحلیل کنید و از آنها برای کسبوکار خود الگوبرداری کنید. در دوران بحران اقتصادی تحقیقات بازار و بنچمارک اهمیت ویژهای پیدا میکند. راهکارهای کسبوکارهای داخلی و خارجی را برای برونرفت از بحران مطالعه کنید و از آنهایی که ممکن است برای شما مفید باشد استفاده کنید.
۱۵- روشهای کسب درآمد را توسعه دهید
راههای درآمدی متنوعتری برای کسبوکار خود پیشبینی کنید. اگر مدل درآمدیتان در این دوران دچار خدشه شده است، به دنبال راههای خلاقانه برای توسعه مدلهای درآمد مرتبط با محصولات و خدمات فعلی و یا حتی بیربط به کسبوکارتان باشید.
۱۶- از افراد متخصص کمک بگیرید
برای پیدا کردن راهکارهای خلاقانه دست به دامن متخصصان و حتی کارکنان خودتون شوید. در این دوران بیش از پیش با متخصصان حوزههای کسبوکاری خود مشورت کنید و سعی کنید از مشاورهایی استفاده کنید که روشهای کاربردی و اجرایی را پیشنهاد میکنند.
۱۷- لااقل در یک حوزه نشان دهید که پیشرو هستید
اگر می خواهید موفق شوید، معمولی نباشید؛ چه در جایگاه شغلی و چه در ابعاد فردی ارزشآفرین باشید. معمولی ها تعدیل و کنار گذاشته میشوند.
۱۸- بر تکرار روشهای گذشته اصرار نورزید
اگر میخواهید به نتایج فوقالعاده و دستاوردهای عالی برسید، باید بهجای تکرار مسیرهای گذشته، برنامه جدیدی تنظیم کنید که پتانسیل های شما را بالفعل کند. تمام برنامهریزیهای گذشته شاید یک روزی به دردتان بخورد، اما امسال به کارتان نمیآید. در این دوران متدلوژی های سریع و هدفمند را تدوین و اجرا کنید.
۱۹- فقط کارهای درست را انجام دهید
کاری را که ضرورتی ندارد انجام بدهید، انجام ندهید! به کارهایی که خودتان، مدیرانتان، کارکنانتان و … قرار است انجام دهند با دقت توجه کنید و بیشتر از گذشته همه چیز را زیرنظر بگیرید؛ در بحران اقتصادی اصرار به انجام کارهای غیرضروری ممکن است تبعات جبران ناپذیری برای کسبوکارتان داشته باشد.
۲۰- برای بهبود، شاخص تعیین کنید
چیزی را که اندازهگیری نشود نمیتوان دانست چقدر بهبود پیدا کرده است. برای بخش های مختلف سازمانتان KPI تعیین کنید. طبق شاخص ها عمل کنید، بازخواست کنید و برنامه را بهبود دهید.