جنرالیست در برابر متخصص: نیروی بعدی که جذب می‌کنید کدام است؟

عبارت جنرالیست در سال‌های اخیر مورد توجه بسیاری از اهالی کسب و کار قرار گرفته، به نحوی که در معرفی دوره‌های آموزشی، جستجوی عناوین شغلی، در مقاله‌های وبلاگ‌های تخصصی داخلی و خارجی، متن‌های طولانی را در این زمینه می‌توان یافت.

بعضی از این مقاله‌ها به صورت یادداشت تجربی یک مدیر یا متخصص هستند که از تجربه همکاری با یک جنرالیست یا استخدام جنرالیست‌ها نوشته‌اند، و برخی دیگر تلاش کرده‌اند مزایا و معایب جنرالیست بودن را با متخصص بودن مقایسه کنند.

نوشته‌ای که خواهید خواند به مدل دوم نزدیک‌تر است. قصد ندارم از طریق ترند گوگل و آوردن شواهد دنیای مجازی اثبات کنم که لزوما یکی برتر از دیگری است. چون در بانیک اعتقاد داریم افراد به تناسب نیاز خودشان تا هر سنی که هستند، یکی از این دو مسیر را انتخاب کرده‌اند. 

پیش‌بینی آینده در مدیریت ابهام

در سال ۲۰۱۲ مقاله‌ای در هاروارد بیزینس ریویو منتشر شد که با پرداختن به داستان معروف روباه و خارپشت، تلاش کرد جنرالیست و متخصص را با هم مقایسه کند و نشان دهد که کدام یک در پیش‌بینی آینده دقیق‌تر هستند.

روباه و خارپشت، یک داستان قدیمی است که به یونان باستان نسبت می‌دهند. خلاصه این داستان این است که روباه برای شکار خارپشت، فنون زیادی را بلد است و راه‌های بسیاری را امتحان می‌کند، اما خارپشت با دانستن فقط یک فن، یعنی تبدیل شدن به یک توپ خار، تمام نقشه‌های روباه را بی‌اثر می‌کند. 

این مقاله به گسترش حکمرانی خارپشت‌ها – یعنی متخصصان – در مجامع علمی و مالی و حقوقی در قرن بیستم پرداخته و اشاره کرده که آینده به جنرالیست‌ها متعلق است.

همان‌طور که از این مقاله بر می‌آید، متخصص‌ها زمانی ناکارامد خواهند بود که دچار خطای تعصب روی دانسته‌های قبلی خود بشوند. این کم و بیش در مورد هر کسی صادق است و شاید خیلی ربط مستقیمی به جنرالیست یا متخصص بودن نداشته باشد.

اگر ارائه راه حل مبتنی بر پیش‌بینی نباشد چه‌طور؟

اگر به راه‌حل‌های خلاق نیاز داشته باشیم؟

خلاقیت در حوزه‌های رو به توسعه

مقاله دیگری از هاروارد بیزینس ریویو در سال ۲۰۱۸ به مقایسه خلاقیت جنرالیست‌ها و متخصص‌ها پرداخته و توصیه کرده که از جنرالیست‌ها فقط در حوزه‌های با آهنگ توسعه کندتر استفاده شود.

نویسندگان این مقاله پس از تحقیقی که بر مقاله‌های آکادمیک منتشر شده از جنرالیست‌ها و متخصص‌ها انجام دادند، به این نتیجه رسیده‌اند که در حوزه‌های با آهنگ توسعه آهسته، مقاله‌های جنرالیست‌ها ارجاع بیشتری دارند. اما برعکس، در حوزه‌های با آهنگ رشد سریع، مقاله‌های متخصص‌ها به مراتب بیشتر به عنوان مرجع استفاده شده‌اند.

نهایتا بهره‌گیری از جنرالیست‌ها را برای صنایعی مثل گاز و نفت و معدن پیشنهاد کردند. چرا که یک جنرالیست در چنین صنایعی می‌تواند از راه‌حل‌های موجود در سایر صنایع کمک بگیرد و راه‌حلی خارج از عرف صنعت ارائه کند. درحالی‌که در صنایعی مثل کوانتوم کامپیوتر و ژنتیک، جنرالیست‌ها باید در یک تلاش دائمی برای به‌روز نگه‌داشتن دانش خود باشند، که این هزینه‌های زیادی را تحمیل خواهد کرد.

اما آیا هر کسب و کاری در حوزه نفتی امکان بهره‌گیری از جنرالیست‌ها را دارد؟

آیا از جنرالیست‌ها در دیتا ساینس یا علوم داده‌ها نمی‌توان کمک گرفت؟

شاید این دسته‌بندی با آهنگ توسعه تند و کند، همیشه به جواب‌های یکسان منتهی نشود. 

ابعاد کسب و کار و بحرانی بودن بروز خطا

در فاصله کمتر از یک سال، در ۲۰۱۹، نویسنده دیگری در حوزه مدیریت سازمان‌ها، مقاله دیگری در هاروارد بیزینس ریویو منتشر کرده که رویکرد فوق را اصلاح می‌کند. 

این نویسنده از رسالت اصلی علوم داده‌ها نوشته و مزایای بهره‌گیری از جنرالیست‌ها را در این رشته برشمرده.

الگوریتم‌ها باید در جهتی طراحی شوند که سیستم‌های پیشنهاد محصول، دسته‌بندی سلیقه مشتریان، بهینه‌سازی لجستیک، پیش‌بینی رفتار فصلی و نظیر این‌ها را توسعه دهند. برای این منظور، جنرالیست‌ها می‌توانند با رویکردی فراتر از کدنویسی به حل مسائل الگوریتم‌های پیچیده کمک کنند.

نهایتا این نویسنده بیان می‌کند که هر کسب و کاری امکان سعی و خطا را ندارد و یکی از موانع کلیدی بر سر این روش، ابعاد سازمان‌ها و نوع محصولات است. بنابراین در جایی که نیاز به متخصص‌ها هست، اصرار بر حل مسائل به صورت میان‌رشته‌ای می‌تواند عواقب نامناسبی داشته باشد.

جنرالیست کسب‌وکار

در کسب و کار، اصطلاح جنرالیست بیشتر در حوزه مدیریت منابع انسانی به کار می‌رود. طبق یک تعریف سنتی، جنرالیست کسی است که از زمینه‌های متعددی، دانشی جزئی دارد، و در مقابل متخصص یا اسپشیالیست به کار می‌رود که در یک زمینه، دانشی عمیق و گسترده دارد.

جنرالیست منابع انسانی نیز به همین تعریف سنتی نزدیک است. کسی است که در حوزه‌های مختلف حرفه‌ای منابع انسانی، دارای مهارتی اندک است، در نتیجه می‌تواند بین بخش‌های مختلف دپارتمان منابع انسانی یک سازمان به عنوان هماهنگ‌کننده و رابط فعالیت کند، یا به کارگروه‌های تخصصی به عنوان عضوی از تیم، ملحق شود.

به دلیل وجود همین تعاریف سنتی از جنرالیست، عبارت نئوجنرالیست نیز در ادبیات کسب و کار وارد شده و از طریق این عبارت، تلاش شده تا شگفت‌انگیزی جنرالیستِ متخصص بودن بهتر درک شود. 

جنرالیست کسب و کار که امروز در مجامع حرفه‌ای به کار می‌رود، به همین مفهوم شگفت‌انگیز متخصص نزدیک‌تر است. به عبارت دیگر، جنرالیست کسب و کار، یک جوان کم‌تجربه که در زمینه‌های مختلف، دانشی سطحی دارد، نیست. بلکه یک فرد حرفه‌ای چندتخصصی و چندمهارتی است.

رویکرد بانیک به جنرالیست کسب‌وکار

بانیک در راستای رسالت خود در پرورش نیروهای کارآمد و مشاوران حرفه‌ای موثر، در آکادمی ماتریس، به آموزش کسب و کار از طریق تجربه می‌پردازد. 

افراد با کسب تجربه در حوزه‌های متنوع و حل مسائل واقعی کسب و کار، به مرور زمان به مفهوم جنرالیست کسب و کار نزدیک می‌شوند. اگر تجربه‌ای کم، اما در زمینه‌های مختلف داشته باشند، دانش و تجربه‌شان عمق بیشتری پیدا می‌کند. اگر متخصص مشخص باشند، با حوزه‌های دیگر دست و پنجه نرم می‌کنند تا بتوانند تمام جنبه‌های ضروری در حل یک مسئله کسب و کاری را در نظر بگیرند.

با این حال، تجربه‌آموزانی که به ماتریس راه پیدا می‌کنند، از نظر سنی و میزان تجربه، همگی در یک سطح نیستند. بنابراین رویکرد بانیک به پرورش جنرالیست کسب و کار، در درجه اول، ایجاد تیم‌های جنرالیست است. چون یک فرد، حتی اگر یک جنرالیست به همان معنای شگفت‌انگیز ذکر شده در بالا باشد، باز هم صرفا در چارچوب توانمندی و تجربه‌های خود می‌تواند موثر باشد. به همین دلیل فرهنگ بانیک، تشویق‌کننده کار تیمی و بهره‌گیری از افراد در جایگاه مناسب است.

بهنود الله وردی نیک

بنیان‌گذار و راهبر علمی